Lesce

46°21′36.12″N, 14°9′22.39″E
Nadmorska višina: 493.3 m
Število prebivalcev: 2835
Poštna št./pošta: 4248 Lesce
Občina: Radovljica
Pokrajina: Gorenjska
Statistična regija: Gorenjska

KAKO SE PRI VAS REČE?

Hišna imena v krajevni skupnosti Lesce in Radovljica

POVEZAVA 

14. julij praznik Krajevne skupnosti Lesce, ki se nanaša na začetek urejanja Šobca. 

Znak krajevne skupnosti simbolizir krajino, v kateri živimo. Borovčev storž nas povežes trdoživostjo in prvobitnim preživetvenim prizadevanjem življenja v trdih razmerah. Bela barva snega nas popelje v višine Stola in Karavank, zelena v naše gozdove in na travnate planjave, modra nas povabi k studenčkom, Savi in seveda k Šobcu.

Lesce so industrijski in turistični kraj sredi Radovljiške kotline ob stari glavni cesti Bled-Radovljica. Del naselja na zgornji savski terasi je industrijski kraj s tovarnami verig, industrijske opreme in čokolade, del naselja na spodnji terasi ob Savi pa je namenjen turizmu.

Po omembah v starih zapisih spadajo Lesce med najstarejša naselja na Gorenjskem. V starih listinah se prvič omenjajo leta ko so skupaj z Bledom in Bohinjem prišle v last briksenških škofov.

V starem delu mestnega jedra je triladijska župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja. Gotsko stavbo, na kateri so na fasadi ostanki fresk iz 14. stoletja so v 17. stoletju baročno preuredili. Cerkev slovi po baročnem oltarju,prižnici in freskah v kupoli prezbiterija, ki jih je1739 naslikal Jelovšek.

Krajevno skupnost sestavljajo vasi Lesce, Hraše, Hlebce in Studenčice.

STATISTIKA PREBIVALSTVA (1.1.2019)

HLEBCE 288
HRAŠE 241
LESCE 2854
STUDENČICE 108
SKUPAJ 3491

V Leško faro spada tudi Nova vas pri Radovljici, Studenčice pa spadajo pod Zabrezniško faro.